top of page

A fenntartható jövő felé vezető út: 2024-es év zöldebb úton

Minden évben szeretek picit megújulni, feljeszteni a vállalkozáson. Az elmúlt évben elkezdtünk egy környezettudatosabb irányba mozdulni, például szelektíven gyűjtöttük a szemetet, a vásárlóknak a műanyag fagyis kanalak helyett környezetbarát alternatívát kínáltunk( fa kiskanál vagy lebomló műanyag kanálka formájában). Ez egy kis léptékű kezdeményezés volt tavaly, de idén folytatjuk az utat ebben az irányban.


A témában nagy hatással volt rám Dr. Dittrich Ernő: A jövő neve élet című könyve, ezt mindenkinek meleg szívvel ajánlom. A könyvet olvasva felmerült bennem, hogy a fagylalt és tortakészítés sokféleképpen terheli a környezetet. Például a fagyasztók és hűtők folyamatos működtetése nagy energiaigényű. Az elkészült terméket folyamatosan alacsony hőmérsékleten kell tartani. A fagyigép eszi az áramot, az így elkészült terméket rögtön fagyasztóba kell rakni, illetve szállításnál is folyamatosan tartani kell a hűtési láncolatot.

Ezen felül, amit kiemel a könyv, és számunkra releváns, az a tejtermékek használata.

A tejtermékek előállításához sok-sok marhát kell felnevelni, ezek az élőlények pedig életük során nagy mennyiségű metánt bocsátanak ki, ami üvegházhatású gáz.....szóval a könyv alapján nálunk nagy a gáz...


Szerencsére nem olyan vállalkozás vagyunk, amely hosszú ideig tárolja a termékeit, mint például a jégkrémek esetében. A fagyi nálunk mindig frissen készül. Minden reggel az előző nap eladásai alapján döntjük el, hogy milyen új ízeket készítünk aznapra. Próbálunk mindent a leggazdaságosabban üzemeltetni.

Már a kezdetektől fogva készítünk sorbeteket, vagyis víz alapú fagyikat, amik a választékunk közel felét teszik ki. Sokan pont ezért választanak minket. Mivel természetes alapanyagokat használunk, a sorbet fagyi nem tudja utolérni a tejes változatot a krémes állag tekintetében, ezért egyelőre nehéz felvennünk a versenyt a tejes fagyikkal számos szempontból. Idén szeretnénk erre a területre is nagyobb hangsúlyt fektetni.


Összefoglalva ezt a bejegyzést a Természet Szeretet témakörében arra keresem majd a választ, hogy hogyan csökkenthetjük a vállalkozásunk környezeti terhelését, és minimalizálhatjuk az ökológiai lábnyomunkat.

bottom of page